Blogsbjerg

Blogsbjerg

Denne blog er tilknyttet sitet Danskebjerge.dk

Skriv indlæg ved at klikke på "Kommentarer" under hvert emne. Log-in er ikke nødvendigt.

God artikel om danske skibakker

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Sat, May 03, 2014 15:00:32

Hellere sent end aldrig. Jeg opdagede lige, at Aarhus Stiftstidende tilbage i februar bragte en artikel om danske skisportssteder. De havde taget udgangspunkt i Danskebjerge.dk's tema om skibakker (navnlig listen over forskellige lokaliteter), og så kontaktet nogle af de folk, der har eller har haft med aktiviteterne at gøre.

Nu blev det så en noget sløj skisæson, selv efter danske forhold. Men det er jo sådan set en meget sjov historie alligevel - at der trods alt er nogle pister rundt omkring i kongeriget. :-)

Jeg kan da også se på Danskebjerge.dk's webstatistik, at temaet om skibakker er noget af det, der læses mest og søges mest på. Mange gange kommer folk ind på sitet via en Google-søgning på ord som "skibakker".

Læs hele den udmærkede artikel her.

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post188

Avis imponeret af Danskebjerge.dk's liste

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Wed, March 19, 2014 20:29:18

Vejle Amts Folkeblad bragte 19. marts en artikel om byens stejle veje. Danskebjerge.dk har opmålt alle landets stejleste veje, og resultatet er, at Vejle lægger asfalt til hele otte af de tyve, kan man læse.

Artiklen indeholder også en perspektivering til resten af verden, hvor der er gader, der hælder med mere end 30%.

Hvis man vil misforstå artiklen, kan man måske få det indtryk, at Danskebjerge.dk ikke interesserer sig for stigningernes almene sværhedsgrad. Det er forkert. Tværtimod har Danskebjerge.dk lavet en liste over de hårdeste stigninger vurderet ud fra deres helhed. Se den her.

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post184

Lave punkter, høj popularitet og skihop der faldt til jorden

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Wed, March 05, 2014 21:42:46

Vinteren har budt på et par omtaler i forskellige medier.

Først bragte Bornholms Tidende en artikel om Danskebjerge.dk's undersøgelse af, hvilke bjergløb der er de mest populære i Danmark.

http://www.bornholmstidende.dk/?Id=51279

Siden medvirkede jeg i et interview på P4 Sjælland om Vesteuropas laveste punkt, der ligger i Lammefjorden - afhængigt af, hvilke definitioner man bruger!

http://www.youtube.com/watch?v=VSsvf0MkQUQ

Og forleden var det så Jyllands-Posten, der inddrog Danskebjerge.dk. Det var til en artikel om gamle danske skianlæg. Skisporten havde en opblomstring i Danmark i 1940'erne og 1950'erne, og historierne om dengang emmer af nostalgi.

http://jyllands-posten.dk/sport/andensport/skisport/ECE6507286/det-vidste-du-ikke-om-dansk-skihop/


/Jacob

  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post181

Løb vs. cykling vs. svømning - uddybet

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Tue, March 04, 2014 01:05:41

Jeg vil lige uddybe min pointgivning i forbindelse med sammenligningen af de tre motionsformer løb, cykling og svømning. Det skulle gerne gøre det klarere, hvad jeg har lagt vægt på i mine vurderinger.

1. at det er billigt at anskaffe udstyr og bruge faciliteter:


Her får løb den bedste score, fordi man kun behøver tøj for at kunne løbe (idet jeg hævder, at nøgenløb stadig ikke er slået igennem for alvor....).

Cykling kræver udstyr, herunder naturligvis en racercykel, som i sig selv kan være en udgift, når den skal vedligeholdes. Svømning kræver meget lidt udstyr, men til gengæld koster det noget at få adgang til svømmehallen. Jeg vurderer svømning og løb til at ligge ret tæt her.

2. at man er fri for praktisk besvær før og efter cykling:

Når man skal løbe om sommeren, skal man stort set kun hoppe i de korte rør og et par løbesko - så er man klar. Vinterløb kan kræve lidt mere beklædning, men det er stadig ret nemt.

Cykling kræver en del mere forberedelse, både i forhold til cyklen (luft i dækkene, eventuel smøring osv.) og i forhold til én selv (hjelm, handsker, cykelsko, proviant osv.). Og bagefter kan der også være noget afvaskning o.l., for ikke at tale om reparationer, hvis der er bøvl med mekanikken.

Svømning vurderer jeg til at score højere end cykling her, for godt nok er svømning for mange udøvere forbundet med transport (til og fra svømmehallen), men det er kun en gang omklædning og en tur under bruseren, der skal klares før og efter svømmeturen.

Der er selvfølgelig også dem, som ikke har noget problem med den tid, der må investeres før og efter træning. De elsker måske endda at pusle om deres cykel, eksempelvis. Det er så blot et af de tilfælde, hvor individuelle præferencer kan spille ind.

3. at der er mange muligheder for at variere træningsruterne:

Selv hvis du holder af forudsigelighed i træningen, har du glæde af at kunne variere en træningsrute, fordi forskellige distancer, forskelligt underlag osv. er med til at styrke dig på en lang række punkter.

Cykling er god her, fordi der i et land som Danmark er rigtig mange asfaltveje på kryds og tværs i terrænet. Det har løbere også gavn af, men løberes træningsdistancer er kortere end cykelrytternes, så variationsmulighederne er lidt mere begrænsede, omend løbere jo til gengæld har nemmere adgang til stier og grusveje.

Svømning i svømmehal er dødens pølse, når det gælder variation af ruter. Det er et af svømningens helt store indbyggede svagheder, og sporten halter her langt efter de to andre.

4. at man kan dyrke den lige godt i alle vejrforhold:

Der er nok ikke mange cyklister, der er vilde med koldt og vådt vejr. Løbere bryder sig heller ikke om det, men det højere tempo gør pedaltræderne mere udsatte for ubehageligheder end dem i løbesko. Mange cyklister har også oplevet, at regnvejr øger risikoen for punkteringer. På meget varme sommerdage er cykelrytterne derimod lidt bedre stillet end løberne, fordi kroppen er mere i ro, og vinden har en kølende virkning. Samlet set står løb dog stærkest af de to, vurderer jeg.

Svømmere er helt forskånet for gener fra dårligt vejr og tager en sikker førsteplads i kategorien.

5. at man virkelig mærker farten undervejs

Jo, det kan give et gevaldigt sug i maven, når man hamrer ned ad en stejl bakke på sin cykel. Men et mere moderat cykeltempo er nu heller ikke værst. Bare det at se og mærke bevægelsen gennem landskabet er for mange cykelryttere en vigtig del af motivationen i træningen.

Det er klart, at cyklingen har et overtag i denne kategori. Nummer to er løb. For løbere afhænger fartoplevelsen i særlig grad af omgivelserne. I en smal, befærdet gade kan selv en halvlangsom løber opleve, at verden suser raskt forbi for hvert skridt, mens en lang lige landevej i ensformigt terræn næsten kan ophæve følelses af at bevæge sig fremad.

I hvert fald er der mere speed i løb end i svømning. Vand er tykkere end luft, og derfor har de fleste svømmere svært ved at manøvrere sig fremad i en hastighed, der er højere end gå-tempo. Når det er sagt, så indebærer svømning trods alt bevægelse fra ét punkt til et andet, hvilket ikke kan siges om fx træning i motionscenter.

6. at man har et stort konditionsmæssigt udbytte pr. træningstime

Den sikre vej mod et bedre kondital går gennem høj intensitet i træningen. Og i princippet er det lige meget, hvilken form for træning det er. Erfaringen viser imidlertid, at nogle træningsformer er mere effektive til at sparke konditionen i vejret end andre.

Når man løber, bærer man hele sin vægt, og det er formentlig afgørende for, at mange har ret høj puls ved løb. I cykling fordeles kropsvægten på to hjul, og derfor er marchfarten knap så krævende. De fleste cykeltræner således ved en lavere puls, end hvis de løber, men cykler så til gengæld i længere tid. Ud fra en effektivitetsbetragtning vinder løb.

Gode svømmere kan nemt give den fuld gas i et svømmebassin, men også her slipper man for at bære en masse kilo, og min vurdering er, at pulsen typisk er endnu lavere ved svømning end ved cykling.

7. at der sker en stor styrkelse af muskler og led pr. træningstime

Når man svømmer, skabes fremdriften som regel ved, at man bevæger det meste af kroppen samtidig. Det er en klar fordel ved svømningen. Løb er derimod forbavsende lidt styrkende for kroppens muskulatur. Selvom man jo bruger især benene, når man løber, så skabes der ikke megen muskelmasse. Man kan endda argumentere for, at muskler kan være en ulempe for en løber, fordi det øger kropsvægten, og for hvert kilo kropsvægt forøges kilometertiden med 2-3 sekunder.

Cykelryttere opbygger synlige muskler i benene. Derimod styrkes resten af kroppen ikke meget, da den holdes i ro det meste af tiden.

8. at der er lav risiko for overbelastningsskader

Også her får løb bundkarakter. Løbere giver fysioterapeuter smør på brødet, for der er så mange steder, der kan opstå skader - fra tå til ryg. Den primære grund er, at man bærer sin egen vægt, vel at mærke ved landing på ét ben ad gangen.

Både i svømning og cykling undgår man dette. Især svømning fremhæves ofte for sin skånsomhed mod kroppen. Cykling er også relativt skånsomt, omend ømhed i ryg, sår i skridtet og smerter i knæ er blandt de hyppige skader.

9. at der er lav risiko for akutte uheld under træningen

Svømning tager her sin tredje topplacering i træk. Der er ikke meget, der kan gå galt under svømning, og selv hvis uheldet er ude, sidder der livreddere klar ved bassinkanten.

Mere risikabelt er det, når man som løber bevæger sig ud på vejene, for der kan være ujævnheder i underlagt og ikke mindst andre trafikanter, nogle af dem "hårde".

Og alligevel er løb ikke nær så risikabelt, som hvis man cykler. På cyklen har man fart på, og et styrt eller en påkørsel af et fast objekt kan i sig selv føre til alvorlige skader på personen. Mest frygtet er dog nok kollision med en bil.

Dertil kommer, at der kan ske svigt i cyklens mekaniske dele. Hvis man lader punkteringer indgå i kategorien akutte uheld, er billedet endnu tydeligere.


Læs mere om sammenligningen her: http://www.danskebjerge.dk/topolitik8.htm

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post180

Derfor er løb bedre end cykling

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Mon, March 03, 2014 00:44:36

Kalenderen siger forår, og så bliver det danske landskab endnu mere tillokkende at bevæge sig ud i. Men skal det være på løbesko eller på cykelhjul?

"Det afhænger af smag og behag," lyder det nemme svar. Men jeg mener nu nok, at man til en vis grad kan basere sit valg på objektive kriterier. For eksempel om motionsformen er skånsom mod kroppen - eller nemt giver skader. Om det er en billig og enkel sport at dyrke - eller en dyr og lidt mere besværlig. Og så videre.

Jeg er nået frem til i alt 9 parametre, som man kan måle motionsformer på. Og så har jeg ud for hhv. løb og cykling givet nogle simple karakterer (fra 1 til 3). Jeg har også inddraget svømning, som er en anden klassisk motionsform - og som dyrkes af et stigende antal motionister i forbindelse med triatlon.

Se hele sammenligningen her:

http://danskebjerge.dk/topolitik8.htm

Det samlede resultat viser, at løb scorer højere end cykling. Løbetræningens store styrke er, at den er nem at gå til, og det er effektivt. Cykling kræver mere udstyr, mere logistik og mere træningstid. Kun på fartoplevelse og mulighed for variation af træningsruter er cykling helt i top.

Lige før målstregen kommer svømningen dog susende og overhaler løb. Det kom lidt bag på mig. I perioder af året dyrker jeg selv både løb, cykling og svømning, og af de tre er det svømningen, jeg har sværest ved at motivere mig til. Men opgørelsen siger altså, at jeg burde elske det. Svømning giver bl.a. en bedre træning af hele kroppen, og så er der lavere risiko for belastningsskader og ulykker.

Vil min sammenligning nu få tusinder af danskere til at strømme til svømmehallerne, mens racercyklerne står og ruster op hjemme i garagerne? Nej, selvfølgelig ikke, og det hænger nok sammen med, at der i praksis er andre ting, der spiller ind. For eksempel: hvad vennerne dyrker. Og hvad man individuelt føler, man er bedst til. Men det kan også handle om selve grundteknikken i sporten: Nogle har det sikkert bare bedre med at sidde og træde i nogle pedaler, end med at sætte af og lande i nogle sko. Den slags er svært at måle på.

Alligevel synes jeg faktisk, at man kan bruge sammenligningen til noget. Den underbygger antagelsen om, at løb passer bedre til det travle hverdagsmenneske, end cykling gør. Og at løb nok bør anbefales som primær udendørs motionsform for utrænede. Til gengæld er cykling et rigtig godt supplement til løbetræning, bl.a. fordi det generelt er en mere skånsom træningsform.

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post179

Danskebjerge.dk i Jyllands-Posten

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Sat, March 01, 2014 14:27:32


Det var småt med skiføre i Danmark denne vinter. Men minderne har man da lov at ha'. Og Jyllands-Posten bragte forleden en artikel om dengang, hvor vintrene var til at stole på. Og hvor skisportsbegivenheder kunne tiltrække tusindvis af tilskuere.

Artiklen henviser også til Danskebjerge.dk, der jo har lavet en fyldig oversigt over gamle danske skianlæg.

Her er JP's artikel:

http://jyllands-posten.dk/sport/andensport/skisport/ECE6507286/det-vidste-du-ikke-om-dansk-skihop/

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post178

Møns Klint - endnu mere omtale!

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Sun, February 09, 2014 01:01:47
Rækken af internationale netmedier, der har omtalt de mystiske cirkler på havbunden ud for Møns Klint, er nærmest endeløs. Her er en opdateret liste, suppleret med lidt info om hvert medie:

- NRK (norsk public service-medie, svarende til DR)
- Der Standard (en af de største aviser i Østrig)
- Herald Sun (avisen med størst oplag i Australien)
- Huffington Post (amerikansk medie der overgår CNN og New York Times i besøgstal)
- Daily Mail (britisk medie, hvis nyhedssite angiveligt er verdens mest besøgte)
- Fox News (det velkendte amerikanske mediehus)
- Los Angeles Times (et af USA's største nyhedsmedier)
- Wired (stort amerikansk baseret videnskabssite)
- LiveScience (internationalt videnskabssite)
- National Geographic (verdens måske mest kendte videnskabsmagasin)
- Discovery (den kendte tv-kanal der også leverer nyheder på nettet)
- Spektrum der Wissenschaft (navnkundigt tysk videnskabsmagasin)

Og dette er kun et udsnit, for sagen er blevet taget op på mange flere nyhedssites og på blogs mv. Selvfølgelig har der også været meget omtale i landsdækkende danske medier, bl.a. har DR og Ekstra Bladet haft historien på deres internetforsider.

Det er også muligt, at Møns cirkler omtales i trykte magasin og aviser, men det er lidt sværere at holde øje med.

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post174

Møns Klint får massiv omtale i internationale medier

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Wed, February 05, 2014 01:11:13


Møns Klint har de seneste dage været nævnt i en lang række nationale og internationale nyhedsmedier.

Omtalen skyldes de specielle cirkler, som også tidligere har vakt stor opmærksomhed. Et hold danske forskere har netop publiceret en rapport om, hvordan cirklerne er opstået, og det er en pressemeddelelse i den forbindelse, der har kastet et mylder af artikler af sig, både i de danske medier, men i høj grad også i udenlandske.

For eksempel har det store internationale videnskabsmagasin Wired, der har et oplag på ca. 850.000, skrevet om undersøgelsen på sin hjemmeside. Det samme har en stribe andre engelsksprogede videnskabssites.

Men også mere traditionelle nyhedsmedier, så som det engelske Daily Mail, har taget historien op. Og det er ensbetydende med god eksponering. Mail Online, som er navnet på Daily Mails internetudgave, er nemlig verdens mest populære nyhedssite - med intet mindre end 8 millioner daglige læsere.

Historien om de mystiske cirkler er også nået over til den anden side af Atlanten. Her har Fox News og Los Angeles Times omtalt sagen.

Det, som alverdens læsere er blevet præsenteret for i spalterne, er bl.a., at cirklerne er skabt af formationer af ålegræs, som er blevet slået ihjel indefra af giftstoffet sulfid.

Der har ellers været farverige teorier fremme om, at cirklerne kunne være bombekratere fra Anden Verdenskrig eller endda symboler udført af rumvæsner.

/Jacob

  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post173

Danskebjerge.dk fyldte en hel side i landsdækkende avis

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Sat, January 18, 2014 23:45:17

Læsere af Politiken vil have bemærket, at sagen om det laveste punkt i Vesteuropa fik masser af spalteplads forleden.

Artiklens udgangspunkt er Danskebjerge.dk's afdækning af, hvor lavt terrænet i Lammefjorden faktisk er - og hvad det betyder i sammenligning med andre lave punkter i vores del af verden.

Hele artiklen, der har overskriften "Vesteuropas laveste punkt", kan læses her:

http://politiken.dk/magasinet/feature/ECE2175077/vesteuropas-laveste-punkt-er-dansk/

Spørgsmålet om det laveste punkt er blevet behandlet af Danskebjerge.dk i flere omgange, og tilbage i foråret 2013 gav det anledning til omtale i flere medier (Ingeniøren, TV 2 Øst, TV 2/Bornholm, P4 Bornholm). Det "nye" i Politikens historie er, at man har inddraget de lokale turistchefer - naturligvis med et vist glimt i øjet, navnlig henimod slutningen.

I en sideartikel var der plads til en anden af Danskebjerge.dk's dagsordensættende pointer, nemlig at man ikke finder de mest markante bakketoppe ved at kigge på antallet af meter over havet, men ved at måle højdeforskellen i forhold til det nærmeste omgivende terræn. Hvis man har den tilgang, er Aborrebjerg på Møn det største bjerg i Danmark.

Den regionale radiokanal P4 Sjælland, i hvis sendeområde man finder både Aborrebjerg og Lammefjorden, lod sig inspirere af Politikens artikel til at tage emnet op. Det kom der to indslag ud af plus et par nyhedshistorier. Du kan høre klip fra udsendelserne ved at gå ind på Danskebjerge.dk's Youtube-side.

Danskebjerge.dk blev i øvrigt også omtalt i Østbirk Avis for nylig. Det var op til juleferien, hvor der er god grund til at lede efter danske bakketoppe. Ved at bestige dem kan man jo forbrænde nogle af de kalorier, der ofte hober sig op i løbet af en højtid.

Den midtjyske lokalavis gav den hele armen og bragte de fleste af Danskebjerge.dk's Top 10-lister i uredigeret form:

http://www.oestbirk-avis.dk/bestig-et-bjerg-i-juleferien

/Jacob


  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post170

Avislæsere tippes om Danskebjerge.dk

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Thu, November 07, 2013 23:49:37
Efteråret har kastet et par omtaler af sig i aviserne. I begge tilfælde drejede det sig om tip til, hvilke bakketoppe og stigninger man kan tage hen, og hvor man finder mere information.

Det er da fint at blive nævnt på linje med Naturstyrelsen og Google Earth, sådan som det skete i Lokalavisen Frederikssund Weekend 31. oktober:


Dagbladet Ringkøbing-Skjern havde 12. oktober en glimrende artikel med forslag til anderledes turoplevelser. Her er Danskebjerge.dk nævnt i forbindelse med omtalen af de stejle gader i Vejle, og det fremgår tydeligt, at Danskebjerge.dk er kilden til hele afsnittet:


Det er skønt at få omtale, så kendskabet til både de danske bakkelandskaber og Danskebjerge.dk vokser.

/Jacob

  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post165
Next »