Blogsbjerg

Blogsbjerg

Denne blog er tilknyttet sitet Danskebjerge.dk

Skriv indlæg ved at klikke på "Kommentarer" under hvert emne. Log-in er ikke nødvendigt.

Dansk cykelsport bliver overhalet

BakkesnakPosted by Danskebjerge Sun, June 30, 2013 15:01:41


Cykelsporten er i fremdrift i Danmark. Der er ganske enkelt flere og flere, der dyrker den. Og det er jo ikke så nemt at kritisere noget, der går godt.

Når jeg alligevel vil tillade mig at sætte et enkelt spørgsmålstegn, så er det fordi fremgangen ikke er noget dansk fænomen. I vore nabolande er der også flere og flere, der springer i cykeltøjet. Og noget tyder på, at det går hurtigere i de lande end i Danmark.

Lad os tage Norge som eksempel. Norge har ikke nogen lang stærk tradition for landevejscykling, men nu boomer sporten. Antallet af udstedte cykellicenser er næsten tidoblet på 25 år, og alene i perioden 2005-2010 fordobledes antallet af medlemmer i cykelklubber.

http://www.tv2.no/sporty/sykling/derfor-fortsetter-den-norske-sykkelboomen-3751553.html

Men der er ikke bare tale om, at Norge nu kommer op til de førende og lægger sig på hjul. Norsk cykelsport har allerede overhalet Danmark på flere punkter.

Norske løb står stærkere
Der er internationalt kendte motionscykelløb som Trondheim-Oslo og Bergen-Voss med flere tusind deltagere. Kun danske løb som Sjælsø Rundt og Grejsdalsløbet kan måle sig med dem, men de har ikke den samme internationale profil og evne til at tiltrække udenlandske motionister.

Også når det gælder eliteløb, er nordmændene godt kørende. Hadeland GP og Ringerike GP er allerede etablerede løb, der har 1.2-rang hos UCI. Og nye etapeløb som Glava Tour og Tour des Fjords har på bemærkelsesværdig vis skaffet sig tv-dækning hos Eurosport. Hvor mange danske løb ender på Eurosport? Ingen, så vidt jeg ved.

Det ser ikke meget bedre ud, hvis vi sammenligner os med Sverige og Tyskland.

Tag Vättern Rundt, der har 30.000 deltagere. Eller Vattenfall Cyclassics i Hamburg, hvor 22.000 motionister er med. Intet i Danmark når over 10.000. Tendensen er, at når der sker noget rigtig stort, så sker det uden for Danmarks grænser.

Kan det være landskabet? Kan det være, at Danmark simpelthen er for kedeligt at cykle rundt i?

Bjerge ikke påkrævet
Selvfølgelig er det begrænset, hvor meget man får testet sine klatreevner i det danske terræn. Men flere af de ovennævnte løb i vore nabolande har ikke specielt kuperede ruter og klarer sig altså godt alligevel. Og man kan vel argumentere for, at kuperede ruter skræmmer lige så mange motionister væk, som de tiltrækker.

På profsiden kan jeg heller ikke se, at der er nogen terrænmæssige forhold, der kan blokere for, at Danmark får et rigtig stort éndagscykelløb. Holland er f.eks. også et fladt land, men helt i syd er der et bakkelandskab, hvor man har placeret klassikerløbet Amstel Gold Race. Man kan ganske nemt lægge en rute i Danmark, som er lige så krævende som Amstel Gold Race. Alligevel kan man konstatere, at vi i Danmark har svært ved blot at stable et enkelt årligt tilbagevendende éndagsløb i UCI-regi på benene.

Men hvorfor går det bedre i Norge?

En artikel på TV2 Norges site prøver at forklare det med cyklingens træningsmæssige fordele, en generel motionsbølge og store, motiverende arrangementer à la de førnævnte.

http://www.tv2.no/sporty/sykling/derfor-fortsetter-den-norske-sykkelboomen-3751553.html

Men selvom det måske kan virke selvsmagende, så peges der i artiklen også på TV2 Norge selv.

Tv som fyrtårn
"TV 2 har hjulpet. De har vært et fyrtårn ved å sende sykkelsport på tv," citeres en leder fra en større specialbutikskæde for.

Og man kommer ikke udenom, at medierne i Norge gør meget mere ud af dækningen af nationale sportsbegivenheder, herunder også cykelløb. De norske mesterskaber i landevejscykling transmitteres direkte på landsdækkende tv, mens man i Danmark først i de sidste par år er begyndt at sende fra DM via streaming på nettet. Det er også velkendt, at det store danske etapeløb Post Danmark Rundt kun vises i tv som sammenklip om aftenen.

De store medier kan - som det siges i artiklen - være et fyrtårn. Det er igennem den brede og kompromisløse eksponering, at en begivenhed eller aktivitet for alvor får fat. For mig at se er det her, man skal sætte ind, hvis man vil følge med udviklingen herhjemme.

Fælles indsats - nu
Ansvaret ligger to steder. Dels hos de arrangerende, hvilket i sidste instans vil sige Danmarks Cykle Union. De skal evne at skabe eksponering, men selvfølgelig også lokke sponsorer til.

Og dels ligger ansvaret hos medierne. De må indse, at de selv har en indflydelse på, hvordan en sport udvikler sig. Jeg oplever, at de er ret defensive og holder sig til gamle travere som fodbold og håndbold. Det er en fejl.

Et tættere samarbejde mellem cykelsporten og de store medier er en betingelse for videre udvikling af sporten i Danmark. Ellers risikerer vi at miste følingen med hovedfeltet. Det er nu, mens cykelsporten har medvind, at de afgørende ryk skal laves.

Her er min (ganske uvidenskabelige) rangliste over de vesteuropæiske lande, der opnår bedst eksponering af sporten - med særlig vægt på, om landene har store internationale årlig tilbagevendende cykelløb:

1. Frankrig

2. Belgien

3. Italien

4. Spanien

5. Holland

6. Schweiz

7. Tyskland

8. England

9. Østrig

10. Norge

11. Luxembourg

12. Danmark

13. Portugal

14. Irland

15. Sverige

Her har jeg endda været flink mod Danmark. Irland Rundt blev transmitteret på Eurosport, hvilket er mere, end hvad der er sket for et dansk løb, hvis vi ser bort fra Giro'en og VM. I Sverige er der som sagt motionscykelløb, der er en del større end de danske.

/Jacob  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post145