Blogsbjerg

Blogsbjerg

Denne blog er tilknyttet sitet Danskebjerge.dk

Skriv indlæg ved at klikke på "Kommentarer" under hvert emne. Log-in er ikke nødvendigt.

NYHEDSBREV November 2013

Om Danskebjerge.dkPosted by Danskebjerge Sat, November 02, 2013 23:35:36

DANSKEBJERGE.DK's NYHEDSBREV
3. november 2013

****************************


Kære bjergven.

Du sidder med et nyhedsbrev fra Danskebjerge.dk. Det er - hvis jeg har talt rigtigt - nummer 32 i rækken. Muligvis er det også det sidste, da nyhedsopdateringerne er flyttet over på Facebook, på YouTube og på bloggen. Det seneste nye er, at Danskebjerge.dk nu også er på Twitter. Så kig endelig forbi de steder!

Til gengæld er der masser af ting at berette om, så det her nyhedsbrev bliver lidt af en tour de force - med først et overblik over de større temaer, som Danskebjerge.dk har taget op i 2013, og derefter en lynhurtig kronologisk gennemgang af artiklerne på bloggen.

*****

Større temaer
Et af årets store temaer handler om Danmarks åse. Åsene er Danmarks svar på langstrakte bjergkæder, og deres helt særlige form og forhistorie er vældig interessant. Danskebjerge.dk har kortlagt åsene og beskrevet dem i ord, tal og billeder:
START HER

Et andet af Danskebjerge.dk's projekter i 2013 har været kortlægningen af de store bjerge, der tidligere hørte til det danske rige. Danmark har på mange måder været et ægte bjergland og har endda forsvaret sine bjerge med våben.
START HER

Men som bekendt har Danmark mistet store landområder som følge af de seneste århundreders krige og politiske dispositioner. Og nu truer en yderligere reduktion af Danmarks areal. For når isbjergene smelter, stiger vandstanden, og fordi det danske terræn ligger ganske lavt, er der risiko for oversvømmelser. Hvor oversvømmelserne vil ramme først, giver Danskebjerge.dk svaret på.
LÆS HER

(Hvis du vil læse mere om de større temaer, som Danskebjerge.dk har taget op i de senere år, så gå ind under sektionen "Temaer" i venstrespalten på www.danskebjerge.dk.)

Danske stigninger

I foråret, mens forårsklassikerne nærmede sig, tog Danskebjerge.dk et kig på, hvilke klassiker-lignende udfordringer man kan finde i det danske landskab. Cykelløbet Flandern Rundt er jo berømt og berygtet for sine brostensstigninger, men et enkelt sted i Danmark, nemlig i Sønderjylland, gemmer der sig en udfordring, som kan minde om det, rytterne udsættes for i Belgien. Besøget på Dimen, som vejen hedder, kom der en beskrivelse og en lille film ud af.
LÆS HER

Danskebjerge.dk kiggede også nærmere på de stigninger, der indgik i de to store danske cykelbegivenheder i 2013: DM og Post Danmark Rundt. DM-ruten i Sydsjælland var ikke så kuperet, men havde dog en stigning, som krævede, at selv Jakob Fuglsang måtte op og stå i pedalerne. Værre var stigningerne i Post Danmark Rundt, hvor det meget bakkede Odsherred for en sjælden gangs skyld var på programmet:
START HER

Er Dyrehaven ved Klampenborg også meget bakket? Ja, det er der i hvert fald en del løbere, der mener. Danskebjerge.dk har set nærmere på Eremitageløbets rute gennem det smukke område - for er terrænet nu også så skræmmende?
LÆS HER
(Også bragt på sitet motionslob.dk)

Vejen derop
Man oplever tit, at der er dårlig fremkommelighed, når man som gående eller cyklende er på vej mod en bakketop, og derfor går Danskebjerge.dk ind for øget fokus på vedligeholdelse af sti- og vejnettet og fleksible regler, der så vidt muligt sikrer offentligheden adgang til højdepunkterne. Danskebjerge.dk har nu gennemgået den eksisterende færdselslov for cyklister og fundet, at meget bør være anderledes:
LÆS HER

I nogle situationer kan dårlig fremkommelighed dog ligefrem være en del af bakkeoplevelsen. Ikke mindst hvis man er til trailløb. Et løb som Nordisk Extrem Marathon ved Silkeborg byder f.eks. på meget stejle skråninger og passager i vandløb. Så det er afgørende, at man har det rigtige udstyr med:
LÆS HER

Hvor stejlt kan det egentlig blive i Danmark? Det spørgsmål blev taget op i en lille serie på Danskebjerge.dk's Facebookside, og efterfølgende er resultaterne blevet samlet på en side under sektionen "Stejlest". Alle eksemplerne handler om skråninger, der har hældninger på langt over 30%. I en anden artikel, der hører til samme sektion, beskriver Danskebjerge.dk fascinationen af stejlhed, med særlig fokus på, hvordan det opleves som motionscyklist:
LÆS HER

Fokus på bakkelandskaber
Der er kommet endnu et afsnit til i rækken af interview med bakke-entusiaster. Den norske forfatter Roger Pihl har med sin kortlægning og portrættering af de højeste danske punkter skabt øget opmærksomhed om Danmarks bakkelandskaber, og det er frem for alt hans betragtninger, der har ført til, at højdedraget ved Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj nu officielt hedder "Ejer Bjerge".
LÆS HER

Og apropos opmærksomhed så kan Danskebjerge.dk i al beskedenhed konstatere, at sitet nu indgår i gadebilledet i Danmarks bjergby nummer 1, Vejle. Kommunen har nemlig opsat skilte ved de stejleste gader i byen, og på disse skilte henvises bl.a. til Danskebjerge.dk.
LÆS HER

En anden sag, der førte til omtale af Danskebjerge.dk, var den om de laveste punkter i det danske landskab. Geodatastyrelsen havde nemlig ikke bare refereret Danskebjerge.dk's analyse fra tidligere, men også påpeget, at der findes et punkt, der ligger lavere end det laveste punkt i Lammefjorden. Kunne det nu også passe?
START HER

*****

Nyt fra bloggen
Ved siden af www.danskebjerge.dk kører bloggen Blogsbjerg, der dels supplerer sitets temaer og artikler og dels rummer selvstændige nyhedsagtige historier. Bloggen kan også byde på artikler, der ikke er direkte relateret til bakker og bjerge, men eksempelvis mere til motion, færdsel, tips om tøj og gear etc.

Her er, hvad bloggen har budt på indtil nu i 2013 (altså med de ældste indlæg først):


Sydsjællandske bjerge har sne på toppen
Et spøjst fænomen kunne ses på vejrkortet, da sneen smeltede bort fra Danmark i foråret. To steder lå der større områder med sne tilbage, og det søgte Danskebjerge.dk en forklaring på.
LÆS HER

Medieinteresse for lavpunkt nåede højdepunkt
Medier på Bornholm og Sjælland havde fået øje på Danskebjerge.dk's historie om Danmarks laveste punkt, og der blev gået til den. Sagen var en opfølgning på Danskebjerge.dk's tidligere granskning af Danmarks laveste punkter.
LÆS HER

Sandheden om Kiddesvej - den sidste bastion
Som Danskebjerge.dk har påpeget i årevis, er det ganske enkelt ikke korrekt, når medierne forsyner Kiddesvej i Vejle med en stigningsprocent på 21. Nu er der dog håb om, at sandheden vil sejre, idet Danmarks Cykle Union indrømmer, at det rigtige tal er 19.
LÆS HER

Grunden vakler under Maglesø
På bloggen er der oprettet en hel kategori, der handler om bakkelandskabet ved Maglesø på Midtsjælland. Der er nemlig mange grunde til at fortælle om det sted. En af dem er, at områdets fremtid er usikker, fordi dets hidtidige ejer er gået konkurs. En anden er, at der er et stort oplevelsescenter på vej tæt på Maglesø. Følg sagen ved at vælge kategorien "Maglesø" på bloggen.
LÆS HER

Kuperet halvø får besøgscenter

Ikke kun Maglesø-området har udsigt til et center, der skal lokke besøgende til. Også på den kuperede halvø Røsnæs, der ligger på Sjællands nordvestlige spids, er der noget på vej, omend i lidt mindre målestok end ved Maglesø.
LÆS HER

Ardennerklassiker i en dansk motionists optik
Som optakt til forårsklassikerne lavede Danskebjerge.dk en lille analyse af Amstel Gold Race.
LÆS HER

Når skyerne skjuler bjergtoppene
Hedelands Bjergløb byder på en af de hårdeste ruter for langdistanceløbere på Sjælland. Især den kunstigt anlagte Skibakke er en grum udfordring.
LÆS HER

Danske bjergløbere går under jorden
Et af de mere spektakulære danske motionsløb er Kalkmineløbet. Her løber man ikke bare op ad bakker, men også ned i dybe mineskakter!
LÆS HER

Her er den hårdeste bakke i DM 2013
Som optakt til DM i landevejscykling ved Vordingborg satte Danskebjerge.dk særlig fokus på den hårdeste stigning på ruten, Rynkebjerg.
LÆS HER

Derfor er bakker meget mere end tal
Ud fra et konkret eksempel granskes her et klassisk diskussionsemne blandt især motionscyklister, nemlig om de hårdeste stigninger er dem, der stiger konstant, eller dem, der har varierende stigningsprocenter.
LÆS HER

Høje punkter kræver grovsortering

Alt er relativt, og sådan er det også med højdepunkter i landskabet. Denne artikel klæder dig på til at bevare overblikket.
LÆS HER

Sjællands højest beliggende herregård nedbrændt
Danskebjerge.dk var forbi Sparresholm, mens der endnu steg røg op fra ruinerne.
LÆS HER

Dansk cykelsport bliver overhalet
Danmark har ganske vist lagt asfalt til et VM og tre etaper i Giro d'Italia, men nu lurer et forfald i dansk cykelsport. Hvorfor har Danmark så få tilbagevendende cykelevents, spørger Danskebjerge.dk Kan det være, at det danske landskab simpelthen er for kedeligt at cykle rundt i?
LÆS HER

Stejlest på Hallandsåsen
Mange danskere - især sjællændere - bruger Hallandsåsen til at cykeltræne på. Danskebjerge.dk har set nærmere på Hallandsåsens stejleste stigning.
LÆS HER

Ingen agurketid for Danskebjerge.dk
En sammenfatning af den medieomtale, der har været af Danskebjerge.dk denne sommer. Senere kom der i øvrigt et indslag på TV Syd til.
LÆS HER

Muren i Oslo
Mange forbinder Norge med høje fjelde, men når det gælder stejlhed, er den ellers lavt beliggende hovedstad Oslo godt med. Danskebjerge.dk besøgte Oslos stejleste stigning.
LÆS HER

Lokalavis med fokus på stigninger
En journalist i Vejle har lavet en serie om Vejle-egnens grummeste bakker. I en af artiklerne medvirker Danskebjerge.dk
LÆS HER

I 8. Brigades blodige fodspor
Som optakt til Post Danmark Rundt 2013 tegner Danskebjerge.dk et portræt af det højdedrag, der nok har betydet allermest i Danmarks historie, nemlig Dybbøl Banke.
LÆS HER

Tv-seere snydes for strålende cykelløb
Post Danmark Rundt får mager tv-dækning, og det er synd.
LÆS HER

Opgør med færdselsloven
Det skal være nemmere og sikrere at være cyklist i Danmark. Danskebjerge.dk arbejder på et forslag til en enklere cykellov.
LÆS HER

Opgør med færdselsloven II
Og her kom så forslaget...
LÆS HER

Weekend med tusinder af danske højdemeter
I sensommeren var der godt gang i danske bjergløb rundt omkring. Danskebjerge.dk beskriver her en håndfuld af dem.
LÆS HER

Smart kort over Maglesø
Nogle kender det sikkert allerede - men der findes faktisk online-kort, hvor man ikke bare kan indtegne ruter, men også få oplyst, hvor mange højdemeter der er på ruterne.
LÆS HER

Klædt på til klimaændringer?
Der falder mere nedbør over Danmark end før i tiden - samtidig er det blevet varmere. Her er lidt tips til rigtig beklædning, når vejret driller.
LÆS HER

Bekræftet: Oplevelsescenter ved Maglesø
Observatorierne i Brorfelde ved Maglesø kom for alvor på plakaten, da de indgik i julekalenderen i december 2012, og nu tyder alt på, at den øgede popularitet bliver fulgt op af anlæggelsen af et ambitiøst oplevelsescenter.
LÆS HER

Nye veje og stier ved Maglesø?
Forslag til, hvordan man kan udbygge infrastrukturen omkring Brorfelde, når oplevelsescenteret skal etableres, sådan at gæsterne også får en æstetisk oplevelse uden for centeret.
LÆS HER

Maratonkvinden der kom ud af tågen
Annette Fredskov løb bl.a. Hedelands Bjergløb i sin vej mod 366 maratonløb på et år.
LÆS HER

Så galt går det når man glemmer cyklisterne

Når der bygges nyt eller bygges om, glemmer man tit at tage hensyn til cyklisterne. Det kan få fatale følger.
LÆS HER

Han bestemmer fremtiden for Maglesø
Seneste nye om Maglesø: Der er blevet sat navn på den nye ejer af arealerne omkring søen.
LÆS HER

Hvis bare man var ung og slank...
Vejen til topformen går gennem træning, men faktisk er der andre faktorer, der batter mindst lige så meget.
LÆS HER

*****

Det var alt for nyhedsbrevet i denne omgang. Tak for din interesse for Danskebjerge.dk!

Mange bakkehilsner
Jacob

  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post163