Blogsbjerg

Blogsbjerg

Denne blog er tilknyttet sitet Danskebjerge.dk

Skriv indlæg ved at klikke på "Kommentarer" under hvert emne. Log-in er ikke nødvendigt.

Blodig rute venter ved Sønderborg

Løb & ruterPosted by Danskebjerge Sat, May 10, 2014 16:34:21

Det er uden tvivl Danmarks mest historiske bakke, der skal bestiges, når startskuddet lyder i Sønderborg den 25. maj.

Løbet hedder 1864-løbet, og det navn fortæller, hvad det handler om: Eventen skal sætte fokus på dengang, da den danske hær tørnede sammen med en preussisk-østrigsk i netop dette område.

Mest kendt i den sammenhæng er Dybbøl Banke, hvor skanserne blev stormet i april 1864. Og derfor er bakketoppen med på ruten, uanset om du vælger 6 km eller kvart- eller halvmaratondistancen.

Ifølge løbets hjemmeside er stigningen 2,3 kilometer lang og byder på 62 højdemeter. En ganske strabadserende strækning for en løber. Men inden man som deltager får alt for meget selvmedlidenhed, skal man tænke på de soldater, der for 150 år siden kæmpede for deres liv på dette sted. Mest berømt er 8. Brigade, der blev sendt afsted i et drabeligt modangreb, kort efter at skanserne var faldet. Brigaden fik kæmpet sig op til Dybbøl Mølle og bidrog trods store tab til, at andre danske soldater nåede at flygte ned ad bakken i modsat retning.

(Se også Danskebjerge.dk's kort ovenfor, hvor 1864-løbets kvartmaratonrute (lyserød linje) er forsøgt tegnet ind på et gammelt militært kort, der viser den danske hærs positioner og skanser umiddelbart før stormen på Dybbøl.)

Ud over selve stigningen op til Dybbøl Mølle indeholder ruten også et besøg på Sønderborg Slot og Historiecenter Dybbøl Banke. Man kommer desuden forbi et vaskeægte lazaret, ligesom man i Sønderborgs gader kan støde ind i bevæbnede soldater i 1800-tals uniformer.

1864-løbet blev afviklet første gang tilbage i 2011. Men årets udgave er alligevel noget særligt, fordi det er 150-året for krigen. Så arrangørerne håber på ekstra mange deltagere, samtidig med at der er skruet op for markedsføringen i Tyskland.

Undertegnede er selv tilmeldt årets løb og glæder sig til at mærke historiens vingesus!

/Jacob

  • Comments(0)//blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post191